Activiteiten en bezienswaardigheden

Direct vanuit de camping:
De Groene Donk, 5 km vanaf de Markt in Den Bosch, ligt aan het knooppuntenroutenetwerk – knooppunt 79 – en aan het fietsnetwerk, knooppunt 791. Er zijn rondom de camping veel wandel- en fietsroutes. De natuur is mooi en het gebied heeft een bijzondere geschiedenis: de verovering van ‘s-Hertogenbosch door Frederik Hendrik betekende hét keerpunt tijdens de Tachtigjarige Oorlog.


De historische wandeling rond Den Dungen (Bredero’s ronde 9,5 km ligt op enkele tientallen meters afstand van de camping en is een van de historische wandelingen langs de roemruchte linie van Frederik Hendrik uit 1629.
De wandelroute rond Den Bosch (zie foto) is meer dan 40 kilometer.
Vlakbij de camping lopen de LAW Maarten van Rossumpad (Den Bosch – Steenwijk), het Hertogenpad (Breda – Roermond) en voor fietsers onder andere de Oeverlandroute (Alkmaar – Maastricht).
Op de boekenplank op de camping kun je diverse wandel- en fietsroutes lenen.
Wijngoed Wolf:
Op loopafstand(2 km) van De Groene Donk: “De zuidelijke ligging in Nederland garandeert een zacht klimaat met relatief veel zonuren en aanzienlijk minder regen dan andere delen van ons land. Dit maakt deze plek tot een uitstekende plek om mooie Nederlandse wijn te maken.” Op verzoek worden proeverijen georganiseerd.
Theehuis Haanwijk: een fijne wandeling van ongeveer 5 km naar Huis Haanwijk, gebouwd in 1649 en onlangs gerenoveerd, met zijn oude binnenplaats, ommuurde tuin en eeuwenoude bomen.

Rondom Den Dungen en Den Bosch
In de directe omgeving is een groot aanbod van kunst en cultuur.
Informatie over de historische wandelingenoude ambachtenmuseumhet arboretumde Binnendieze, de Dommel, het Bossche Broek (ook info bij ivn ‘s Hertogenbosch), Den Bosch cultuurstad , Visit Den Boschdiverse wandelingen in Den Bosch en Dagje Den Bosch.

Van Den Dungen naar Den Bosch wandelen door het Bossche Broek, een uniek natuurgebied direct naast de middeleeuwse binnenstad van Den Bosch.

 

De Binnendieze in Den Bosch is de verzamelnaam voor het eeuwenoude stelsel van alle waterlopen binnen de muren van ’s-Hertogenbosch. In het vaarseizoen, van  1 april tot en met 31 oktober, vaar je met Kring Vrienden van ‘s Hertogenbosch in een karakteristieke open boot door de stad. Afwisselend vaar je in de open lucht en onder de bebouwing door. Je ontdekt de spannende waterlopen en de imposante vestingwerken:

Op de Dommel worden ook diverse vaartochten georganiseerd.

Veel info vind je op visitdenbosch.nl 

Op Tripadvisor  vind je informatie en ervaringen van bezoekers over de meest uiteenlopende bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Den Bosch.

Kring vrienden van ’s Hertogenbosch organiseert ook diverse activiteiten in Den Bosch, met verschillende thema’s, onder andere stadstuinen, cultuurhistorie, vaarwandelroutes, hofjes en pleintjes, Tweede Wereldoorlog.

Diverse rondleidingen vind je op de website van Dagje Den Bosch.

Het oude ambachtenmuseum in Den Dungen herbergt een grote verzameling gereedschappen en benodigdheden voor beroepen van vroeger. In totaal zijn er zo’n 35 beroepen tentoongesteld. Rondleidingen worden gegeven op afspraak. Es ge Brabants kunt is dè wel hendig, maar ook zonder die taalkennis kun je genieten van alle spullekes. Natuurlijk is er ook plek om un bakske te vatte.

Bomentuin D’n Hooidonk in Den Dungen is een vijf hectare groot park en landgoed met liefst 1250 verschillende, veelal uitheemse soorten bomen en struiken. Een uitzonderlijke verzameling, zelfs voor Europese begrippen. Er is een theetuin en er worden af en toe openbare (kunst)activiteiten georganiseerd.

VVV Sint-Michielsgestel  (de pagina is momenteel niet beschikbaar, hier wordt aan gewerkt) geeft veel informatie over de omgeving, georganiseerde wandeltochten, markten etc.

De Schaapskooi Schijndel, met een gezellige horecagelegenheid/terras, is voor wandelaars en fietsers een heerlijke plek om midden in de natuur even uit te rusten. In de schaapskooi worden geregeld activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld wandelen met de herder, demonstratie schapen drijven of schapen drijven als teambuildingsacitiviteit.

In Berlicum is de enige kamelenboerderij/melkerij in Europa. Naast het melken en verzorgen van kamelen, organiseert de kamelenmelkerij excursies en groepssafari’s.

Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland en door Duitsland geannexeerde gebied.

Oertijd museum De Groene Poort in Boxtel, het grootste geologisch museum van Nederland. In 2007 werd de spectaculaire dinosaurus-parade aan de collectie toegevoegd.

De Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther is zeer de moeite waard. Door zijn ligging in de rustieke omgeving van het beekdal van de Aa is het een heerlijke plek om tot rust te komen. Oliemolens met een gecombineerde aandrijving; de zogenaamde ‘watervluchtmolens’, komen niet meer voor in Nederland en zijn ook in het buitenland uiterst zeldzaam. Vanaf 1 april 2016 kun je varen met een fluisterboot van De Kilsdonkse Molen naar Kasteel Heeswijk of van Kasteel Heeswijk naar De Kilsdonkse Molen. En ook om te kanovaren kun je terecht bij de Kilsdonksemolen.

Een bezoekje aan de Kilsdonkse molen is erg goed te combineren met een bezoek aan het monumentale Kasteel Heeswijk, dat prachtig in de bossen ligt. Het weerspiegelt bijna duizend jaar macht, trots en cultuur van de Brabantse elite. Met grote regelmaat staan er aantrekkelijke culturele activiteiten op het programma. Bekijk hiervoor de kasteelagenda.

In de bossen van Heeswijk ligt al 70 jaar het openluchttheater De Kersouwe. Gerund door vrijwilligers, geliefd bij bezoekers en artiesten. Een natuurlijke omgeving waar muziek, cabaret en theater puur beleefd en gebracht worden. Een bijzondere belevenis!

Kasteel Nemerlaer, dat voor het eerst in 1303 in de archieven wordt vermeld, ligt op een uitgestrekt landgoed tussen Oisterwijk en Boxtel. Er worden workshops en exposities gehouden en voor groepen zijn het hele jaar door verhalen-rondleidingen te boeken, met historie en spoken als thema’s.

Stichting Cultuur Haven Veghel beheert het kunst & cultuurcluster in de voormalige mengvoederfabriek, aan de Noordkade, aan de oude binnenhaven van Veghel. In het complex zijn onder andere een kunstgroep, een festivalorganisatie en een theater gehuisvest.

Bij Winery&Herbs in Schijndel is een wijngaard uitgezet in de vorm van het Labyrint van Chartres, het druivenlabyrint. Je kunt dit labyrint lopen. Behalve de wijngaard vind je bij Winery&Herbs ook een kruidentuin en een streekwinkel, waarin meer dan 70 zelf geproduceerde artikelen verkocht worden zoals jams, theeën en wijn.

En er is meer! Kijk bijvoorbeeld ook eens op VVV Het Groene Woud.